R.E.D. executive coaching en interim management

Executive Coaching

 • Resultaatgericht 
 • Effectief
 • Diepgaand

 

Rode stoelen op het strand

Executive coaching ondersteunt je op effectieve en diepgaande wijze resultaat te behalen en je horizon te verbreden

Vanuit een sterk verlangen naar resultaat sta je open voor diepgaande gesprekken en technieken die je leiderschap verder kunnen ontwikkelen.

Hoe verder in je carrière hoe meer belang er ontstaat aan het ontwikkelen van je persoonlijk leiderschap en aan de softskills. Sterker nog deze worden een ‘harde noodzaak’. Zelfkennis, samenwerking en empathisch vermogen worden steeds belangrijker.

Wil je hier met een professional mee aan de slag of zijn er medewerkers in je organisatie die in de ‘softskills’, of op andere gebieden, ondersteuning nodig hebben, dan is coaching de aangewezen weg om dit te ontwikkelen.

Executive coachingsgesprekken bestaan naast de coaching uit specifieke adviezen en technieken die jouw leiderschap, in je rol als leidinggevende, versterken.

 

Executive coaching op externe loactie

Alle uitdagingen de baas blijven

Omdat je het beste resultaat wilt behalen

Coaching op de praktijk locatie

Logo NOBCO, Coach Monique Koopman
Wat doet de VEC?
Als voorzitter van de Vaksectie Executive Coaching (VEC) lever ik een actieve bijdrage aan het vak executive coaching in Nederland. Het doel van de VEC is het zichtbaar maken van de toegevoegde waarde van executive coaching en de professionalisering van executive coaches.

klik voor meer info over de VEC

 

 

Logo Coaching Monitor, Monique Koopman
Informatie Over Executive Coaching
Executive coaching kan vooral ondersteunend en verhelderend werken op en rondom drie belangrijke momenten in uw carrière:

On Boarding

Ter ondersteuning als je net ‘on board’ bent, in je rol moet groeien en je je wat ‘lonely at the top’ voelt.

Boarding

Coaching werkt voor je wanneer je op de top van je carrière wordt uitgedaagd om je authenticiteit, effectiviteit of intuïtie te vergroten.

Off Boarding

Wanneer je twijfelt of het tijd is om ‘off board’ te stappen kan coaching ondersteunen bij het maken van de juiste keuze.

Vitaliteit behoud, balans leven en werken

De uitdaging van het vinden van de juiste balans tussen leven en werken en het thema gezondheid is bij vrijwel alle executives een belangrijk onderwerp binnen de coaching gesprekken. Indien er, bijvoorbeeld sprake is van een hoge mate van stress kan Vitaliteit Coaching mogelijk de beste coachvorm je zijn.

Informeer je verder in de mappen hieronder, waar bovenstaande onderdelen verder worden toegelicht.

 

Executive coaching omdat je je horizon wilt verruimen

Ik wil Advies Over Een Executive Coachingtraject
Wanneer je belangstelling hebt voor een persoonlijk executive coaching sessie dan nodig ik je uit voor een telefonisch of persoonlijk advies/ kennismakingsgesprek. 

Telefonisch advies: 

Volstaat wanneer je je keuze voor een coaching sessie met mij al gemaakt hebt. 

In het telefoongesprek licht ik iets verder in toe hoe de coachingssessie in zijn werk gaat en kan ik nog vragen over de sessie beantwoorden. 

Tijdens dit gesprek plannen we de eerste en eventuele volgende datums voor de gesprekken in. 

Na het gesprek stuur ik je: 

-De coachingaanvraag met een bevestiging van onze afspraak en de geplande data. 

-De coachingovereenkomst met daarin de voorwaarden. Deze tekenen wij beiden vooraf aan het eerste gesprek. 

Persoonlijk advies: 

 • Wanneer je vooraf aan de coaching mij persoonlijk wilt ontmoeten. 
 • Wanneer er nog twijfel is over welke vorm van coaching het beste past bij de coachvraag. 
 • Wanneer er behoefte is aan eerste korte intake om meer helderheid op de coachvraag te krijgen. 
 • Na dit gesprek plannen we de eerste en eventuele volgende datums voor de gesprekken in. 

Na het gesprek stuur ik je: 

-De coachingaanvraag met een bevestiging van onze afspraak en de geplande data. 

-De coachingovereenkomst met daarin de voorwaarden. Deze tekenen wij beide vooraf aan het eerste gesprek. 

Bedrijfsadvies: 

Het eerste gesprek voor een coaching opdracht voor één of meerdere executives vindt bij voorkeur plaats op de locatie van de opdrachtgever. Gezamenlijk bespreken we waar behoefte aan is: 

 • Individueel coachtraject.  
 • Intervisie coaching van een team. 
 • Combinatie van testen en coaching. 
 • Ander nader te formuleren op maat gesneden traject. 

 

Ik Wil Mijn Medewerker(s) Laten Coachen

Coaching als beloning

Vanuit mijn diverse directierollen heb ik bij verschillende bedrijven regelmatig de management teamleden coaching aangeboden. Ik vind dit de mooiste beloning die je als werkgever, leidinggevende aan een medewerker kunt geven. Je kent je mensen en je ziet of voelt dat het beter kan. Je wenst dat ze zich beter gaan voelen en dat ze zich verder ontwikkelen.

Het is naast een beloning voor de medewerker ook een hele goede investering in je bedrijf, want de kwaliteit die je ervoor terug krijgt is onbetaalbaar.

Het voordeel van een externe coach boven een bedrijfscoach is dat deze werknemers vanuit een veilige en onafhankelijke relatie helpt.

Specifieke redenen om een medewerker coaching aan te bieden kunnen zijn:

Moeizaam functioneren door een blokkerende emotie als bijvoorbeeld angst of (ingehouden) woede. Deze emoties kunnen het persoonlijk functioneren behoorlijk in de weg zitten, maar ook het teamwork verstoren.

Een beperkende overtuiging die de professionele groei vertraagt of zelfs geheel doet stoppen. De medewerker is overtuigd van bepaalde (veelal oude) denkbeelden die hem/haar ervan weerhouden om buiten gebaande paden te treden.

Het verbeteren van sociale of communicatieve vaardigheden voor medewerkers, managers die vaak te veel praten en kunnen als gevolg daarvan niet goed kunnen luisteren. ‘Ik praat dus ik ben’, betekent vaak ik praat want ik ben onzeker.

Het niet inzetten van hun volledige potentieel. Het komt helaas regelmatig voor dat medewerkers slechts een beperkt aantal van hun professionele vaardigheden inzetten in hun dagelijkse werk. Wanneer ze bewust worden van deze keuze durven ze meer talenten in te zetten. Creativiteit en sensitiviteit worden vaak niet ingezet omdat medewerkers denken dat deze vaardigheden niet direct bij de functie passen.

Het niet inzetten van het volledige potentieel vind ik een groot gemis. De technologie gaat meer en meer ons denken overnemen. Medewerkers zullen steeds meer hun unieke vaardigheden, als creativiteit en sensitiviteit, moeten durven ontwikkelen en inzetten om het verschil te kunnen blijven maken.

De resultaten van coaching        

In mijn persoonlijke ervaring waren alle medewerkers blij met hun persoonlijke coaching trajecten en hebben de sessies ertoe bijgedragen om grote stappen te maken in zowel hun professionele- als hun persoonlijke leven. Niet alleen de werknemer maar ook de werkgever is meer tevreden en succesvoller met een goed gecoacht team. Er is meer energie, balans en plezier in het team. Dit leidt tot betere resultaten.

Geef je medewerkers aandacht en de persoonlijke ontwikkeling die ze verdienen, geeft ze een coachingtraject!

 

On Boarding, Hoe Maak Ik De Beste Start?
In de coaching gesprekken gaan we in op de uitdagingen van de zogenaamde honderd dagen en ondersteun ik je in het ontwikkelen van vaardigheden die je daarbij kunt inzetten zoals bijvoorbeeld:

 • Eerst begrijpen dan begrepen worden
 • Echt luisteren door ‘Rapport’ opbouwen en ‘Backtracken’
 • Taal /cultuur begrijpen en beïnvloeden
 • Wie zijn de ankers in je organisatie ‘Oogpatronen lezen”

Een vast onderdeel van iedere fase ‘boarding’ gesprekken is het toetsen en ontwikkelen van de kracht van je persoonlijk leiderschap. We gaan aan de slag met een lijst van vijfentwintig vragen als onder andere ben ik als leider voldoende:

 1. Congruent, niet incongruent
 2. Onafhankelijk, niet afhankelijk
 3. Emphatisch, niet onpersoonlijk                                                                                           
 4. Authentiek, niet onecht
 5. Inspirerend, niet zonder ideeën                                                               
 6. Positief ingesteld, niet negatief
 7. Tot 25

Of heb ik op bovenstaande vaardigheden nog iets te ontwikkelen?

Daar waar op een vraag geen positief antwoord komt, gaan we op zoek naar de onderliggende overtuigingen of emotionele blokkades en deze transformeren naar bekrachtigende overtuigingen en positieve emoties.

 

 

Boarding, Hoe Voeg Ik De Meeste Waarde Toe?
In deze Boarding fase komt het er opaan. In deze fase van je carrière wordt vooral voorbeeldgedrag gevraagd. Vervolgens is het je uitdaging om wat er gedaan moet worden ook deels weer uit handen te geven. Alleen wanneer jij je handen vrij hebt, kun je echt sturing geven. Zodra het doel en de koers bepaald zijn, ben jij degene die controleert of deelnemers op gewenst tempo deze koers op de juiste wijze varen. Tegelijk zul jij zo hoog moeten vliegen dat je ver voor de ‘troepen’ uit kunt zien om alert te blijven op de omstandigheden die steeds weer veranderen.

In de coaching gesprekken ga ik je ondersteunen met bijvoorbeeld:                                                                                       

 • De kunst van delegeren
 • Koers bepalen door vragen stellen
 • Successen delen is vermenigvuldigen
 • Conflicten managen zonder het vertrouwen te verliezen

 

Gelijk aan de On-Boarding fase toetsen we de kracht van je persoonlijk leiderschap en ontdekken we of er nog onderdelen onderhoud of ontwikkeling nodig hebben met een vast onderdeel van de ‘boarding’ gesprekken, het toetsen en ontwikkelen van de kracht van je persoonlijk leiderschap. We gaan aan de slag met een lijst van vijfentwintig vragen als onder andere ben ik als leider voldoende:

 

 1. Congruent, niet incongruent
 2. Onafhankelijk, niet afhankelijk
 3. Emphatisch, niet onpersoonlijk                                                                                           
 4. Authentiek, niet onecht
 5. Inspirerend, niet zonder ideeën                                                               
 6. Positief ingesteld, niet negatief
 7. Tot 25
Off Boarding, Wil Ik Mijn Volgende Stap Maken?

Bij Off Boarding bestaan er twee mogelijkheden: 

 1. Je wilt zelf een keuze maken of je wilt vertrekken
 2. Je bent gevraagd om op te stappen.

In beide gevallen is het zinvol om een executive coach te raadplegen. Zeker wanneer je al langer voor bepaalde organisatie aan het werk bent, is het vaak lastig om na te denken over het al dan niet stoppen bij deze organisatie. In een coachtraject maken we absoluut helder welke alternatieven er zijn en wat de alternatieven voor jou betekenen. Door middel van een aantal bijzondere technieken is het mogelijk de voor jou juiste keuze te maken en gemotiveerd aan boord te blijven of zonder twijfel de nieuwe uitdaging aan te gaan. Wanneer je bent gevraagd om op te vertrekken spelen er natuurlijk andere vraagstukken. Mogelijk is er sprake van een hiërarchisch conflict.

Belangrijke onderwerpen in een Off Boarding coaching zijn bijvoorbeeld:

 • Het beste moment voor de volgende stap bepalen
 • Fundamentele behoeften bepalen
 • Missie en visie onderzoeken aan de hand van logische niveaus van Bateson
 • Exitgesprek en voorwaarden voorbereiden

Op het moment van een carrièreswitch is het van groot belang te weten waar je voor staat en waar je voor gaat. Het samen met je coach uitwerken van je persoonlijke missie en visie voorkomt dat je volgende stap achteraf slechts een vlucht bleek en geen eerste stap op je pad naar beter.

 

“Monique is actief als (interim) directeur en weet vanuit eigen ervaring hoe kil het klimaat in de boardroom kan zijn. Daarnaast is ze volledig gecertificeerd Transactioneel (BTA) Coach en NLP Master Coach. Ze is een stevige coach die je echt verder brengt. Of je vragen puur carrière gerelateerd zijn of een persoonlijke kern hebben, maakt geen verschil. Door haar vragen en feedback brengt ze je tot inzichten en oplossing waarmee je grote stappen gaat maken. Ik heb al veel tevreden cliënten naar haar doorverwezen.”

(Lees meer referenties op de pagina Profiel)

Robbert Hogenelst

Algemeen directeur , All About Mediation

Ik Wil Mijn Sollicitatie-, Functioneringsgesprek Voorbereiden
 

In je carrière heb je een aantal gesprekken die voor langere tijd de richting van je leven bepalen.

Door deze gesprekken goed voor te bereiden en te oefenen met een coach haal je de kansen die er in het gesprek besloten liggen naar boven.

In één of twee coaching gesprekken komen (afhankelijk van het soort gesprek) onder andere de volgende punten/ vragen aan bod:

 • Wanneer is het gesprek geslaagd?
 • Hoe schakel je uit de ‘Dramadriehoek’ naar de ‘Winnaarsdriehoek’?
 • Wat zijn de basisregels van krachtig communiceren?
 • Hoe maak en oefen ik mijn ‘Elevator Pitch’?
 • Hoe voorkom ik een conflict?

Dit type gesprekken worden nog krachtiger door een combinatie van een coaching gesprek en een professionele test.

A Leader leads by example,

not by force

Sun Tzu

Business Spirituality Lezing
De groep spirituele mensen is in Nederland een relatief grote en groeiend groep.

In 2006 zagen bestuurders op Nijenrode dat spiritualiteit ook in het bedrijfsleven een steeds belangrijkere rol speelde.

 

Er is steeds meer aandacht voor visionair en resonerend leiderschap. Om de geestelijke energie in nieuwe banen te leiden, riep de Nyenrode Business Universiteit in 2006 een leerstoel voor Business Spiritualiteit in het leven. Inmiddels vind je op meerdere universiteiten leergangen spiritualiteit.

Mijn lezing kan inzicht bieden of twijfel wegnemen om Business Spiritualiteit te onderzoeken of meer ruimte geven binnen jouw organisatie of team. Ik ben van mening dat Nederland, zoals op veel gebieden, ook hier trendsetter zal zijn.

Mensen herkennen de spiritualiteit in mij vaak niet direct, mensen zien mij meestal als zakelijk en nuchter. Ik ben echter meer dan zakelijk en nuchter, ik ben ook een gevoelsmens die niet schroomt om spiritualiteit in te zetten, ook bij aansturen van managementteams. Spiritualiteit en zakelijkheid verbinden is een deel van mijn persoonlijke missie.

Joseph Jaworski

Joseph Jaworski laat in een interview met Ode weten: ‘Nederlanders willen altijd als eersten meedoen met mijn experimenten’, zegt hij. ‘Dat komt door jullie open mind. Jullie staan sneller dan heel veel andere nationaliteiten open voor nieuwe manieren van denken.’

Jaworski is een Amerikaanse managementdeskundige en bestsellerauteur van de managementboeken Synchroniciteit en Presence die zich al bijna drie decennia aan het thema leiderschap wijdt en zich thuis voelt in Nederland.

Nederland is volgens Jaworski het meest geschikte land om een nieuw paradigma rond leiderschap te ontwikkelen. Hij komt tot deze mening omdat de mensen met wie hij in Nederland sprak en werkte zijn speurtocht naar nieuw leiderschap in de wereld echt begrijpen.

Naar aanleiding van mijn deelname aan een meerdaagse workshop van Jaworski en mijn persoonlijk positieve ervaringen met het integreren van Business Spiritualiteit in mijn stijl van leiding geven kom ik graag een lezing geven in jouw Businessclub of organisatie.

 

R-E-D executive coaching ook voor meer

visionair en resonerend leiderschap

Mijn Praktijk

Hilversum, Curaçaolaan 27, 1213 VJ.

Neem afslag 33 van de A27.

R  esultaatgericht 

E  ffectief 

D  iepgaand