Hoe zit het met jouw hart voor de zaak?

Heb je er inmiddels een hard hoofd in? Wat zegt je buikgevoel? Hart voor de zaak ontstaat wanneer medewerkers trots zijn op het bedrijf waar ze voor werken. Medewerkers zijn vooral trots op hun bedrijf wanneer ze respect hebben voor hun manager en de leiding van het bedrijf in het algemeen. Om dit respect te verwerven, dienen leidinggevenden vooral consistent, integer, open en natuurlijk ook competent te zijn.

Drie grootste ergernissen op het werk

Hart voor de zaak kan danig worden verstoord door onderlinge ergernissen op de werkvloer. Op basis van een Brits onderzoek onder 2000 medewerkers zijn de drie grootse ergernissen op het werk:

  • Te laat op het werk komen of te laat komen op vergaderingen.
  • Een e-mail sturen aan iemand die tegenover je zit.
  • Geen thee of koffie halen voor anderen.

Deze drie ergernissen hebben ‘toevallig’ te maken met hoe je denkt, hoe jouw hart zich voelt op je werk en met je onderbuikgevoelens:

  • Het hoofd levert denkkracht, waarmee je prestaties kunt leveren (en afspraken kunt nakomen).
  • Het hart draagt zorg voor de verbinding met jezelf en vanuit jezelf naar anderen (en wil contact maken).
  • In je buik zit je instinct, je “gut feeling”. Hier ontvang je signalen van anderen, van de wereld om je heen (er wordt al dan niet in mijn behoeften voorzien).

 

Wordt het tijd om je hoofd te gaan gebruiken?

Wanneer je geen hart meer hebt voor de zaak en ook je ‘gut feeling’ signalen geeft dat de verbinding binnen jouw bedrijf niet langer er één is om trots op te zijn, dan wordt het tijd om je hoofd te gaan gebruiken. Dat wil zeggen;

  • Je gaat in gesprek over je onvrede.
  • Je gaat uitkijken naar een nieuwe uitdaging bij een ander bedrijf.
  • Je gaat met een professional (coach) sparren om eerst uit te vinden wat je eventuele eigen aandeel is in de ontstane situatie.

Niets doen is geen optie!

Hoe werken hoofd, hart en buik energie/ intelligentie?

Leidinggevenden dienen altijd hun hoofd te gebruiken, Hierdoor zijn ze bewust en bewaken ze het bedrijf zo dat ze een bedrijf te creëren,  waar mensen graag werken. Ook zorgen ze dat de balans van hoofd, hart en buik energie/ intelligentie in de organisatie gezond is. Hoe werken deze drie verschillende energieën, intelligenties binnen een organisatie:

  • Het hoofd denkt: Hoeveel uren maak ik? Wat is mijn loon en hoe zit het met mijn opleidings-/carrièrekansen? Is mijn baas competent?
  • Het hart wil voelen en verbinden; Zijn mijn collega’s aardig? zijn er leuke bedrijfsuitjes? Is mijn baas ondersteunend, open en integer?
  • De buik wil aanvoelen: Hoe smaakt de koffie hier? Is de kantine een beetje behoorlijk? Lopen er ook aantrekkelijke collega’s rond in dit bedrijf? Wordt er veel geroddeld in het bedrijf? Hoe makkelijk wordt je hier ontslagen?

Off Boarding

Hebben medewerkers geen enkel hart meer voor de zaak of zijn ze niet langer gemotiveerd dan kun je deze als collega’s het beste mijden en als manager het beste ontslaan. Motivatie is namelijk niet te creëren, slechts te behouden en te verhogen.

De keuze om te vertrekken, van boord te gaan, is natuurlijk ook voor leidinggevenden een keuze die zich, vroeger of later, een keer aandient. Wanneer jij als belangrijkste motivator en bewaker van de bedrijfscultuur geen hart meer voor de zaak voelt, raad ik je aan deze gevoelens serieus te onderzoeken.

Er kunnen natuurlijk legio andere redenen zijn dat je een carrièreswitch overweegt. Redenen die niets met wel of geen hart voor de zaak te maken hebben. Voor als het een andere keuze betreft,  heb ik een ‘Time Line keuze model’ ontwikkeld, waarmee het maken van een weloverwogen juiste keuze mogelijk wordt gemaakt. Wanneer het over richting en missie gaat, maak ik graag gebruik van het model van de logische niveaus van Robert Dilts. Ontwikkeld naar voorbeeld van het werk van Gregory Bateson. Dit model maakt duidelijk waar je staat in je leven.

‘When I was 5 years old, my mother always told me that happiness was the key to life.
When I went to school, they asked me what I wanted to be when I grew up. I wrote down ‘happy’.
They told me I didn’t understand the assignment, and I told them they didn’t understand life.’                                                                                                                  
-John Lennon