Het is niet wat u doet, maar wat of wie u bent

Hoe behendig en slank bent u als leider?
Hoe slank (lean) en behendig (agile) is uw organisatie?
U en ik deelden waarschijnlijk dezelfde visie, dat Agile- en Leanleiderschap oude wijn in nieuwe zakken lijkt. Wij zijn altijd klantgericht geweest, hebben altijd oog voor het beste eindresultaat gehad en wij hebben ook voortdurend onze processen geoptimaliseerd. Inmiddels is het voor mij wel duidelijk dat er toch een groot verschil is tussen toen en nu. Resultaat wordt in de veranderende organisatie vooral behaald door kennis van organisatiestructuur en -cultuur, verandermanagement en vooral ook psychologische skills. De essentie van de zowel de Agile- als Leanaanpak is niet wat je doet als leider of organisatie, maar wat en wie je bent. De vragen die u zich steeds vaker gaat stellen zijn:
 • Ben ik voldoende zichtbaar in de organisatie?
 • Geef ik het juiste voorbeeld?
 • Stel ik de juiste vragen?
 • Weet ik precies wat mijn klant van mij verwacht?
 • Is mijn team zowel flexibel als proces gedreven?
 • Daag ik mijn team voldoende uit?
 • Hoe goed is mijn team in staat om zichzelf te evalueren?
 • Respecteer ik mijn medewerkers wel voldoende?
 • Hoe zit het met mijn Soft skills, mijn zachte kant?
 • Hoe zit het all-over met mijn zelfreflectie?
Before we build cars, we build people.” Toyota

De allesbepalende succesfactor

Agile- en Leanleiderschap gaat over nieuwe en elkaar aanvullende Agile- en Leanwerkmethoden en tools, maar vooral over een nieuwe manier van samenwerken en dit vraagt een nieuwe manier van leidinggeven. Voor u als leider betekent dit meer dan ooit het vermogen te ontwikkelen om los te laten, respect hebben voor de vaardigheden van uw team. Ook dat u minder hiërarchische en meer gelijkwaardige relaties bouwt, zowel met de interne als externe klant. Mogelijk lijken deze veranderingen zich allemaal af te spelen op andere lagen/afdelingen en heeft uw organisatie daar natuurlijk allang de specialisten voor in huis of zijn deze ingehuurd. Echter de taak om de juiste medewerker op de juiste plek te vinden en de juiste teams te formeren gaat steeds meer tot uw directe verantwoordelijkheid als leider behoren. Uw gedrag en het gedrag van uw huidige of toekomstige team wordt namelijk, en meer dan ooit tevoren, de allesbepalende succesfactor binnen uw organisatie. Het nieuwe werken is naar mijn mening, en die van velen met mij, niet van tijdelijke aard. U wilt dus de leiding nemen en voorgaan in al deze veranderingen voordat u zichzelf laat ‘wegscrummen’ (overbodig maakt).
“Coaching is unlocking a person’s potential to maximize their growth.” John Whitmore

DiSC brengt voor u de kansen en bedreigingen in beeld

Hoe gaat u dit voor elkaar krijgen? Wanneer het op het begrijpen van en inzicht krijgen in kandidaten of medewerkers aankomt, dan is er nog steeds geen betere tool dan het DiSC, Work of WorkProfile assessment. Dit assessment geeft u niet alleen inzicht in de individuele gedragsvoorkeuren van uzelf, kandidaten of medewerkers, maar biedt ook de mogelijkheid om de voorkeuren, de cultuur van uw gehele team in beeld te brengen.
 • Bent u meer een typische Lean- of Agileleider?
 • Kent uw organisatie meer een Lean- of een Agilecultuur?
 • Heeft uw Scrum Master een voldoende coachende, ondersteunende stijl?
 • Heeft uw Product Owner voldoende visie en besluitkracht?
 • Is het Team voldoende multidisciplinair en harmonieus?
Wanneer u als leider/organisatie voor de keuze van een nieuwe manier van Agile- of Leanwerken (of een combinatie daarvan) staat dan bent u met behulp van DiSC in staat de kansen en bedreigingen in beeld te brengen voor u veranderingen gaat doorvoeren. DiSC kan voor u ook helder in kaart brengen waarom uw reeds veranderende manier van werken niet tot de gewenste successen leidt. Naast het inzetten van DiSC tools is het voor u als executive mogelijk ook tijd om door middel van een persoonlijk executive coach traject tot zelfreflectie te komen. De meeropbrengst van een persoonlijk coach traject is dat u daarna als vanzelf een veel meer coachende stijl van leidinggeven laat zien. Heeft u interesse in hoe uw leiderschapsstijl, of hoe uw team past in de Agile- en Leanwereld van vandaag? Neem dan vrijblijvend direct contact op met mij 06 13202322 of via info@beste-mensen.nl of 020 66 26 674 Beste Mensen levert naast DiSC-assessments, executive coaching en unieke kandidaatmatching meer diensten om uw organisatie naar een hoger niveau te brengen.Zo leveren wij vaste en interim professionals op sleutelposities en kunnen wij uw organisatie op projectbasis ondersteunen met een wingman (m/v).Onze wingmen zijn senior professionals die sterk zijn in projectmanagement en  gericht inzetbaar zijn voor uw organisatie. Zij kennen uw branche en weten voor wat voor uitdagingen u staat. De wingman is succesvol in (tijdelijke)projecten en organisatievraagstukken en het direct oppakken en afronden van werkzaamheden die anders veelal blijven liggen.