Voorkomen is beter dan genezen

Een werkgerelateerde burn-out is in veel gevallen te voorkomen, er zijn oneindig veel handvatten, jouw handvatten want jij bent de baas over zowel de oorzaak als de oplossing van je mogelijke burn-out. Pieter Frijters heeft recent een prachtig artikel geschreven over de 5 zegeningen van burn-out. Toch ben ik van mening dat je een burn-out beter kunt voorkomen. Hoe doe je dat?

Het begint met bewustwording, je steeds vaker afvragen:

  • Waar ben ik mee bezig?
  • Waarom ben ik constant moe?
  • Ben ik verslaafd aan de prikkels, aan de adrenaline?
  • Wat doe ik verkeerd?
  • Wat gebeurt er als ik zo door ga?
  • Wat kan ik anders gaan doen?

Onderhoud vooral je belangrijkste bezit

Alles in jouw leven krijgt regelmatig onderhoud, je schildert je huis, verticuteert je gras, laat je verwarmingsketel onderhouden en je auto krijgt zelfs een verplichtte keuring. Hierdoor staan je huis en tuin er netjes bij en kom je vlot van A naar B. Executives die een burn-out krijgen hebben hun mentale, lichamelijke gezondheid en de balans tussen leven en werken daarentegen jarenlang ruim onvoldoende onderhouden.

Een onderliggende oorzaak van een burn-out is ook vaak het feit dat oude overlevingsstrategieën op enig moment hun kracht verliezen. Dit gebeurt meestal tussen in de leeftijd van 35 en 45 jaar. De wijze waarop je  je doelen altijd hebt bereikt  werkt opeens niet meer, of het gedrag dat je daarvoor nodig had is langzaam veranderd. Dit maakt dat je nog meer energie kwijt raakt. Deze onderliggende burn-out oorzaak, deze vaak onbewuste overlevingsstrategie kan in een coaching vrijwel altijd gevonden en getransformeerd worden. Hoe dan ook, je batterij is bijna leeg. Misschien is het nog niet te laat? Misschien, wanneer je nu besluit om je lichaam en geest eindelijk wat meer rust en het uitgestelde onderhoud te gunnen, voorkom je dat het een keer ‘donker voor de ogen’ wordt? Kennis over het voorkomen van een burn-out of het weer opstarten na een burn-out is onlosmakelijk onderdeel van executive coaching.

De periode rondom het bewust worden, het voorkomen of het herstel van een burn-out blijkt achteraf vrijwel altijd een periode van transformatie van gedrag en/of maatschappelijke rol voor het leven erna. Kortom…

 

Ga jij binnenkort ook ‘under construction’?

Een kennismaking is vrijblijvend.