Dat het ontwikkelen van een meer coachende en transformationele vorm van leidinggeven steeds belangrijker wordt, mag duidelijk zijn uit de onderstaande cijfers. Uit diverse onderzoeken blijkt dat het verloop van talent binnen organisaties vooral te wijten is aan slechte, giftige bazen.

 • Ruim 65% van de medewerkers kiest desgevraagd voor een nieuwe baas boven een salarisverhoging.
 • De nummer één reden dat mensen hun baan opzeggen, is het gedrag van hun manager.
 • Meer dan 50% van alle mensen verlaten hun baan vanwege de slechte relatie met hun baas!


Heb jij zo’n giftige baas, maar wil jij niet je baan opzeggen?

Wat is het verschil tussen een goede en een giftige baas? Hoe herken je ze en vooral hoe ga je met ze om? Vaak ook zijn het juist deze giftige bazen die je tot inzicht en heldere keuzes in je leven brengen. Soms kan een giftige baas zelfs je goeroe blijken te zijn. Het is hoe dan ook een thema dat vandaag de dag zeer actueel is en waarover veel te delen en te leren is in een persoonlijke coaching of bijvoorbeeld door deelname aan een intervisiegroep over dit onderwerp.

 • Intervisie coaching is samen met een groep van gelijkwaardige collega’s of professionals en met de ondersteuning van een intervisiecoach, onderling een bepaald thema bezien.
 • Door de techniek van intervisie ga je op een intensieve manier samenwerken en ga je als team samen de antwoorden en inzichten vinden.
 • De groep kan samen zoeken naar het antwoord op een thema en kan ook samen met jou zoeken naar een antwoord op een persoonlijke vraag. Bij intervisie coaching kunnen deelnemers, bij toerbeurt, een casus of vraagstuk indienen.
 • Heb je zin in deelname aan een intervisie groep waar het thema ‘Giftige bazen of goeroes’ ruim aan de orde zal komen, kijk dan op de button Intervisie Coaching. Er start een groep in november.

 

Of had jij zo’n baas en ben jij je vertrek, of je ervaring nog aan het verwerken?

Een ‘giftige baas’ is een baas die schade veroorzaakt bij medewerkers door zijn gedrag. De gevolgen van de schade hangen af van de duur en aard van contact. Sommige medewerkers zijn meer resistent tegen giftige bazen dan anderen. Schade ontstaat met name door:

 • Intimidatie van medewerkers en veroordelende gedrag naar medewerkers
 • Totaal gebrek aan ‘anger management’
 • Een beperkte mate van mededogen, omdat dat bazen zichzelf niet zijn of durven te zijn tijdens het uitvoeren van hun functie. Doordat zij zichzelf niet kunnen zijn worden ze langzaam ‘giftig’.
 • Heb jij schade opgelopen en wil je weten hoe je daarvan kunt herstellen, kijk dan op de pagina Vitaliteit Coaching.

 

Mogelijk herken je de giftige baas in jezelf?

Giftige bazen focussen zich vaak op de korte termijn en hebben, buiten zakelijke successen behalen, geen persoonlijke missie waarmee ze het leven van zichzelf of anderen positief beïnvloeden. Veelal zijn ze in hun rol van ‘giftige baas’ de slechtste versie van zichzelf en ervaren zelf dat:

 • Er onwil is om over zichzelf te praten
 • De eigen problematiek niet wordt herkend
 • De wil tot verandering afwezig is
 • De innerlijk communicatie geblokkeerd is
 • Herken je een aantal factoren in je eigen gedrag als baas en wil je weten of jij een goeroe zou kunnen worden, kijk dan op Homepage en kies na het doorlezen vervolgens voor de pagina die het beste aansluit bij jouw specifieke coachvraag.

Persoonlijk heb ik in mijn leven een bovengemiddeld aantal giftige bazen op mijn pad getroffen. Ik heb van ze gewonnen, ik heb van ze verloren en ik heb vooral geleerd van deze ontmoetingen met mijn giftige bazen die soms achteraf goeroes bleken te zijn. Om te kunnen winnen van een giftige baas is het van belang dat je in jezelf gelooft, krachtig persoonlijk leiderschap gaat je in deze fase echt helpen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat winnen niet mogelijk is in dit geval is het zaak dat je alleen je baan verliest en niet het vertrouwen in jezelf. Al deze ervaringen maken dat ik, behalve een breed opgeleide en inmiddels zeer goed gewaardeerde coach, ook een ervaringsdeskundige coach en sparringpartner ben.