Het mooiste cadeau is een coach-cadeau

Vorige week heb ik het artikel ‘Me myself and my coach’ uit het NRC op LinkedIn gedeeld. http://www.nrc.nl/next/2016/01/06/me-myself-and-my-coach-1574873   Ik vind het leuk om op dit artikel aan te sluiten met het delen van mijn ervaringen met het inzetten van coaches in bedrijven en met het persoonlijk inhuren van coaches ter ondersteuning in mijn eigen loopbaan.

Geef een Coach Cadeau

Wie geluk heeft, krijgt het behandelingstraject bij een coach vergoed door de werkgever

Het artikel gaat onder meer  over het toenemende belang en het steeds vaker inhuren van coaches door bedrijven. Dat is natuurlijk goed nieuws voor zowel de coaches als voor de medewerkers van de betreffende bedrijven.

Ik heb vanuit mijn diverse directierollen bij verschillende bedrijven ook regelmatig de management teamleden coaching aangeboden. Ik zei dan tegen de betreffende medewerker dat ik een mooi geschenk wilde aan aanbieden, een coach-geschenk, een coach-cadeau. Ik vind dit het mooiste geschenk wat je als werkgever aan een medewerker kunt geven. Je kent je mensen en je ziet of voelt dat het beter kan, je wenst dat ze zich beter gaan voelen, dat ze verder groeien. Specifieke redenen, voorbeelden om dit te doen waren o.a.;

  • moeizaam functioneren door een blokkerende emotie als bijvoorbeeld angst of (ingehouden) woede. Deze emoties kunnen het persoonlijk functioneren behoorlijk in de weg zitten maar ook het teamwork verstoren.
  • een beperkende overtuiging die de professionele groei vertraagd of zelfs geheel doet stoppen. De medewerker is overtuigd van bepaalde, veelal oude, denkbeelden  die hem / haar ervan weerhouden om buiten gebaande paden te treden.
  • het verbeteren van sociale of communicatieve vaardigheden. Medewerkers, managers,  praten vaak te veel en kunnen als gevolg daarvan niet goed luisteren. Ik praat dus ik ben, betekend  vaak ik praat want ik ben ….onzeker.
  • het niet inzetten van hun volledige potentieel. Het is voorgekomen dat medewerkers slechts een beperkt aantal van hun professionele vaardigheden inzetten in hun dagelijkse werk. Wanneer ze bewust worden van deze keuze durven ze meer talenten in te zetten. Creativiteit en sensitiviteit blijven vaak thuis achter omdat medewerkers denken dat deze niet direct bij de functie passen.

Deze laatste van de opsomming is een groot gemis naar mijn mening. Computers en  ‘artificial intelligence’ in alle vormen en soorten gaan meer en meer ons denken overnemen. Wij als medewerkers van vlees en bloed zullen steeds meer onze unieke vaardigheden als creativiteit en sensitiviteit moeten durven ontwikkelen en inzetten om nog het verschil te kunnen maken.

De resultaten van coaching

Uiteindelijk, soms na enig tegenstribbelen, waren alle medewerkers heel erg blij met hun coach-cadeau en hebben de sessies er toe bijgedragen om grote stappen te maken in zowel hun professionele- als hun persoonlijke leven. Niet alleen de werknemer maar ook de werkgever  is blijer met een goed gecoacht team. Er is meer energie, balans en plezier in het team gevolgd door betere resultaten.

Coaching van de werkgever

En werkgevers, komen zelf ook langs voor coaching, signaleert Burger in het artikel „Want ik wil dit wel graag nuanceren: coaching gaat allang niet meer alleen over problemen oplossen. Veel leidinggevenden gaan naar een coach als ze een nieuwe rol gaan vervullen, als directielid bijvoorbeeld. Er komt een nieuwe generatie leiders op die weet dat het belangrijk is om tegenspraak te organiseren. Ze weten dat reflectie in hun positie essentieel is.”

De thema’s van de werkgever zijn inderdaad vaak anders en toch ook even zo vaak gelijk aan die van de werknemers. Wanneer de ‘baas’ beter in zijn of haar vel komt te zitten zijn de effecten en kansen op meer succes voor het team natuurlijk ook groot. Ik heb mij persoonlijk gedurende mijn carrière ook regelmatig  laten coachen omdat;

  • de feedback vanuit het team op mijn gedrag mij hiertoe uitdaagde ik uitdagingen had met mijn “Horrible Boss”
  • ik om persoonlijke redenen niet lekker in mijn vel zat
  • er ‘on boarding’ of ‘off boarding’ thema’s speelde

In geval van het laatste punt, bijvoorbeeld de onzekere eerste 100 dagen of wanneer de energie afneemt en de overstap naar een nieuwe uitdaging wordt overwogen is een coach echt een cadeau aan jezelf. Goed dat uit het artikel blijkt dat het inzetten van coaches steeds vaker gebeurt.