Er is ons de afgelopen dagen weer heel vaak een gelukkig en gezond nieuw jaar toegewenst. Beide wensen ten uitvoer brengen is vaak makkelijker gezegd dan gedaan, zeker omdat ze onlosmakelijk aan elkaar gekoppeld zijn.  De titel van deze nieuwsbrief, is een passage uit een boek dat ik midden jaren tachtig in handen kreeg over psychosomatische aandoeningen.  De inhoud van de nieuwbrief verteld over hoe we beter in balans, gezond kunnen blijven. ‘De zin van ziek zijn’ geschreven door T. Dethlefsen en R. Dahlke.

Fall in love with taking care of yourself.

Mind, body and spirit

Hoe kun je groeien door te luisteren naar je lichaam?

In het boek wordt omschreven dat wanneer er in ons het lichaam sprake is van een uitgebalanceerde ordening wij deze (zolang deze in balans blijft) gezondheid noemen. Zodra er onbalans ontstaat, valt deze harmonie weg en dan zijn wij opeens ziek, overspannen of opgebrand.

Waar het om draait is het volgende

Dethlefsen en Dahlke noemen ‘De zin van ziek zijn’ een ongemakkelijk boek, omdat het boek ons de mogelijkheid om onze ziekte te gebruiken als een alibi voor onze onopgeloste problemen ontneemt.​

Beide stellen in hun boek dat wanneer wij ziek zijn ons lichaam ons iets probeert te vertellen en dat wanneer wij zouden luisteren naar wat het lichaam ons dan te vertellen had, wij persoonlijk zouden kunnen groeien. Wanneer wij ervoor open zou staan en eenmaal het onderscheid tussen ziekte en symptoom zou begrijpen, kan op slag onze grondhouding en onze omgang met ziekte veranderen. Wij zouden dan niet langer het symptoom als onze grootste vijand zien, die hoe dan ook bestreden en/ of vernietigd moet worden, maar wij zouden dan ontdekken dat in het symptoom een maatje schuilt die ons kan helpen om dat wat ons ontbreekt te vinden en op die manier het eigenlijke ziek zijn te overwinnen.
.

Hoe kun je deze kennis toepassen

Ik neem tijdens mijn coachingsessies deze kennis van de wisselwerking van problematieken tussen lichaam en geest altijd mee en weet inmiddels uit eigen ervaring dat het lichamelijke symptoom inderdaad vaak je maatje is. De volgende symptomen hebben in mijn praktijk tot interessante inzichten geleid:

  • Maagpijn

Aanhoudende maagpijn was het maatje van een cliënt die zijn agressie tegen zichzelf richtte in plaats van zijn emoties en woorden te richten tot diegene waar deze voor bestemd waren. Pas toen hij in staat was te zien dat hij zichzelf verteerde in plaats van zijn emoties te uiten kon hij deze ‘zelfverscheuring’ omkeren. De maag leert ons te verteren, opdat wij niet zullen ‘verzuren’.

  • Hoofdpijn

Een ander veel voorkomend symptoom in de coachpraktijk is hoofdpijn of migraine. Hoofdpijn is het maatje dat je laat weten dat de ratio overbelast is en het tijd wordt om meer te gaan luisteren en te gaan vertrouwen op je gevoel. Pijn in de nek of schouders duidt veelal op hetzelfde euvel. Het zijn vaak de perfectionisten onder ons die dit symptoom als vriend op hun pad tegenkomen. Wij hebben als mens twee centra, onze hersenen en ons hart. Wanneer we deze laatste dreigen te verwaarlozen en ‘zonder’ hart onze weg proberen te volgen dan luidt vroeger of later het symptoom hoofdpijn met zijn stekende ‘alarm’ de noodklok. De lat lager leggen en het vinden van een nieuwe balans in werken en leven zijn dan mogelijke oplossingen op weg naar beter.

  • Hartstoornissen

Tot de top drie van alle symptomen behoren natuurlijk alle problemen en pijnen van ons hart, dat als volledig autonoom centrum, los van wat wij allemaal denken, vooral bezig is met onze emoties. Met dat wat wij van binnen naar buiten voelen en vooral hoe wij met de uiting van deze emoties omgaan. Luisteren we voldoende naar de stem van ons hart of klopt het ons regelmatig in de keel, zinkt het hart je in de schoenen of staat het op breken of slaat het hart op hol of juist slagen over? Misschien vertelt het symptoom je zo dat je het in een te strak keurslijf dwingt, dat het zich niet langer door een levend ritme gedragen voelt. Wil je het niet tot een volkomen afsnijden van dit leven laten komen, tot een hartinfarct, dan zul je wegen willen vinden die je ego gaan beteugelen. Er zal een nieuwe balans gevonden moeten worden tussen je hersen- en hartcentrum.

De rij van symptomen en hun effecten op onze psyche is eindeloos veel langer dan deze opsomming.
Deze dienen slechts als (veelvoorkomende) voorbeelden.
Over de wisselwerking tussen het lichaam en de geest en het al dan niet aanwezig zijn van zowel een hersen- als een hartcentrum bestaan natuurlijk veel verschillende visies. Vandaag in het NRC lijkt nieuw onderzoek bijvoorbeeld uit te wijzen dat niet iedereen met stress een verhoogt risico heeft op hart- en vaatziekten. E.e.a. lijkt afhankelijk van het als dan hebben van een overactieve amygdala (hersengebiedje in het limbisch systeem). Ik wil dan ook graag delen dat ik in deze nieuwsbrief slechts onze visie op het thema deel.

Een symptoom is geen vijand die vernietigd moet worden,                                            

maar een een vriend die ons aanmoedigt om beter voor ons zelf te zorgen

  

Hoe sluit je vriendschap met je symptoom

Vanuit mijn passie voor dit thema van wisselwerking tussen lichaam en geest heb ik samen met mijn partner, Hans de Bruin*, een programma van een halve dag ontwikkeld, waar ik als coach in gesprek ga met de cliënt en waar mijn partner de cliënt tussen twee coachgesprekken masseert.
Met behulp van zogenaamde integratieve massage wordt de cliënt/coachee zich meer bewust van de lichamelijke signalen, van de informatie die is opgeslagen in zijn of haar lichaam. Deze signalen hebben vrijwel altijd een relatie met de coachvraag.

Creëer een zo optimaal mogelijke balans

Door ook het lichaam te betrekken bij een coaching is het resultaat een meer optimale balans tussen lichaam en geest met als gevolg een meer optimaal functioneren. Je gaat er letterlijk en figuurlijk beter door in je vel zitten.

Wanneer er geen lichamelijke signalen te koppelen zijn aan de coachvraag dan is het effect van de massage vooral ontspanning. Vanuit deze ontspanning is de coaching effectiever, omdat de cliënt meer open staat voor feedback en zich makkelijker kan overgeven aan bepaalde specifieke NLP-coachtechnieken die werken met het onderbewuste van de cliënt.

Coaching en massage

Inmiddels hebben we ruime ervaring opgedaan met deze vorm van massage-coaching en zijn de effecten zeer positief te noemen. Deze vorm van coaching is vooral effectief bij het voorkomen van een burn-out of als ondersteuning van re-integratie na een burn-out. Mocht je meer willen weten over dit aanbod of onze ervaringen neem dan gerust contact met ons op. We vertellen je graag hoe jij deze combinatie ook kan inzetten in jouw praktijk.

De grootste vergissing bij het behandelen van ziektes is dat er artsen zijn voor het lichaam én artsen voor de geest,
ondanks dat deze twee-eenheid niet is te scheiden
– Plato        

*Hans de Bruin is volledig gecertificeerd integratief masseur.